Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers, Euroclear Sweden

Snabbare beslutsvägar, bredare ägarrepresentation och ökade hållbarhetsvärden. Det är exempel på gynnsamma effekter som kommer av digitala årsstämmor, menar experter från Euroclear Sweden. Bolaget uppmanar styrelser att dra nytta av det digitala formatets möjligheter om regeringens proposition om digitalstämmor går igenom vid årsskiftet.

I samband med pandemin blev det under en period möjligt att hålla stämmor digitalt – tills den tillfälliga lagstiftningen upphörde förra året. Från den första januari vill regeringen dock låta bolagen hålla stämmor digitalt igen.
I egenskap av att vara Sveriges värdepapperscentral har Euroclear Sweden anordnat stämmor i 25 år. 2023 anordnade bolaget årsstämmor med fler än 150 börsnoterade bolag.

– Vi ser att digitala stämmor ger snabbare beslutsvägar, bredare ägarrepresentation och ökade hållbarhetsvärden. Röstlängd upprättas med säkra identifieringstekniker och man kan redovisa exakta resultat vilket höjer ESG-rankingen, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.

Det digitala formatet gör sig särskilt bra för extrastämmor där man inte har en lika omfattande dagordning som på en årsstämma.

– Att effektivt, enkelt och tryggt kunna genomföra extrastämmor digitalt för att behandla ett fåtal beslutspunkter ger chans till helt ny snabbhet och dynamik i bolagen, säger Annelie Lindahl.

Bredare ägarrepresentation

Att behöva förflytta sig till en fysisk stämma är ett hinder för institutionella aktieägare som kallas till många stämmor, ägare bosatta i en annan del av landet, utländska ägare med flera. Utländska ägare står idag för 39,3 procent av aktieägandet i Sverige (Aktieägandet i Sverige 2022).

– Vi ser att en större del av aktierna företräds på stämmor där det går att delta digitalt varför det borde vara en självklarhet att hålla stämman även digitalt, säger Annelie Lindahl.


Läs om hur Euroclear Sweden kan stötta ditt bolag att genomföra bolagsstämma: Hantera bolagsstämman - Euroclear

Välkommen att kontakta oss här: Generalmeetingservice@euroclear.com

Liknande nyheter

Fler artiklar och inlägg

Tillbaka till nyheter och insikter