Lei-nummer

Vi samlar in LEI-nummer

Enligt EU-förordningen för värdepapperscentraler, CSDR, är vi som värdepapperscentral skyldiga att samla in och hålla register över våra kunders LEI-nummer.

LEI står för Legal Entity Identifier och är en global kod för att spåra och identifiera företag eller andra juridiska personer som ger ut (emitterar) och handlar med värdepapper.

För att du som kund ska kunna emittera och registrera värdepapper hos oss behöver du skicka in ditt företags LEI-nummer.

 

Så ansöker du om LEI-nummer

Gör så här om du inte redan ansökt om en LEI-kod till ditt företag:

 1. Välj en godkänd utfärdare av LEI. Du hittar en lista på LEI ROC.

 2. Ansök om LEI genom att registrera dina uppgifter på utfärdarens hemsida.
  Utfärdaren tar ut en avgift för att utfärda LEI-nummer.

 3. Betala in avgiften.

 4. När ansökan är godkänd och avgiften är betald får du ditt LEI-nummer.
  Du kan antingen ansöka om ett LEI-nummer direkt från en utfärdare eller via en förmedlare.
  Hos LEI ROC (Legal Entity Identifier Regulatory Oversight Committee) hittar du en lista på
  godkända utfärdare.

Utfärdare av LEI-nummer är inte knutna till något land och du kan välja hos vilken utfärdare
du vill ansöka om LEI-nummer.

Skicka in LEI-nummer

När du skaffat en LEI-kod ska du skicka den till Euroclear Sweden för registrering. Använd formuläret nedan för att skicka koden till oss. 

*
*
*
*
captcha
 
 

Vanliga frågor och svar om LEI

Vad kostar det?
Utfärdaren tar ut en avgift för att utfärda LEI och beroende på vilken utfärdare du väljer kostar det ca 750-1 500 kronor för det första året. Därefter är årsavgiften 500-1 000 kronor om året för att förnya LEI-numret. Se respektive utfärdares hemsida för exakt prisinformation.

Varför behöver jag ett LEI-nummer?
För dig som är kund hos oss behöver du ha ett LEI-nummer för att kunna registrera och ge ut (emittera) värdepapper. Detta beror på att vi som värdepapperscentral måste samla in LEI-nummer för företag eller andra juridiska personer som emitterar värdepapper hos oss enligt EU-förordningen CSDR.

Om ditt bolag även handlar med värdepapper behöver du ett LEI-nummer enligt krav i andra regelverk som MiFID II/MiFIR som banker och andra värdepappersföretag måste följa när de rapporterar till sina behöriga myndigheter.

Varför införs LEI-nummer?
CSDR ställer krav på värdepapperscentraler inom EU att samla in kundernas LEI-nummer för att europeiska finansinspektioner vill föra register över de bolag som emitterar finansiella instrument för att kunna identifiera varje enskild organisation i all transaktionsrapportering.

För Euroclear Sweden innebär det att vi rapporterar våra kunders LEI-nummer till Finansinspektionen i Sverige. För bolag som även handlar med värdepapper är det från och med den 3 januari 2018 nödvändigt att ha ett LEI-nummer enligt EU-förordningen MiFID II/MiFIR, som reglerar transaktionsrapportering av värdepappershandel. Mer information om vad som gäller för LEI inom handel med värdepapper hittar du hos din bank.

Om du har ytterligare frågor om LEI-koder kan du antingen gå till Global Legal Entity Identifier Foundations webbplats www.gleif.org eller kontakta oss via e-post: issuerorder.vpc@euroclear.com.

Relaterat innehåll