Digitaalinen arvo-osuusjärjestelmä on olennainen osa omistajatietojen tehokasta hallintaa ja omistuspohjan luotettavaa laajentamista. Alkuvuonna 2021 yhteensä 23 uutta yhtiötä siirtyi arvo-osuusjärjestelmään, jossa on jo 430 yhtiön sijoitusinstrumentit.

"Arvo-osuusjärjestelmä sopii niin listaamattomille kuin listatuille sekä pienille että suurille yhtiöille. Se toimii yhtiöille laatuleimana ja on osa mahdollista listautumissuunnitelmaa", kertoo Esa Kankkunen, Sales & Relationship Manager Euroclear Finlandista.

Kankkunen jatkaa:
”Arvo-osuusjärjestelmän keskeisin hyöty on ajantasainen osakasluettelo ja omistusten julkinen luotettavuus. Osakasluettelon ylläpidosta hyötyvät kaikki yhtiöasiakkaamme ja heidän osakkeenomistajat. Tällä hetkellä yhteensä 295 suomalaista liikkeeseenlaskijaa hyödyntääkin automaattisesti päivittyvää osakasluetteloa, joista 124 on listaamatonta”.

Arvo-osuusjärjestelmän hyödyt yhtiölle:

  • ylläpidämme yhtiön osakasluetteloa yhtiön puolesta
  • ajantasaiset omistus- ja osoitetiedot aina yhtiön saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
  • yhtiötapahtumat, kuten osakeannit ja osakekaupat toteutetaan arvo-osuustileillä
  • yhtiöjärjestyksen suostumus- ja lunastuslausekkeet käsitellään arvo-osuusjärjestelmässä
  • sijoittajan suoja aina parhaalla mahdollisella tasolla
  • sopii listayhtiöille ja listaamattomille

 

Kun yhtiön osakkeet on siirretty arvo-osuusjärjestelmään, arvo-osuusjärjestelmän tilinhoitajat eli käytännössä pankit, huolehtivat kaikista omistajiin ja omistuksiin liittyvistä kirjauksista arvo-osuustileillä. Kyseiset tapahtumat välittyvät ajantasaisesti Euroclearin ylläpitämälle yhtiön osakasluettelolle.


Tutustu tarkemmin

Ota yhteyttä - autamme mielellämme

Esa Kankkunen
Sales & Relationship Manager
esa.kankkunen(at)euroclear.eu