22.6.2017
Osakkeenomistajan oikeudet -direktiivin (Shareholders’ Rights Directive, SHRD) muutos astui voimaan kesäkuun 2017 alussa. EU:n jäsenmailla on nyt kaksi vuotta aikaa saattaa uudet säännökset osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Osakkeenomistajavaikuttamisen edistäminen
Direktiivin tavoitteena on edistää pitkäaikaista osakkeenomistajavaikuttamista ja lisätä avoimuutta yhtiöiden ja sijoittajien välillä.

Uusi direktiivi vaikuttaa mm. seuraaviin asioihin:
• johtajien palkkiot
• osakkeenomistajien tunnistaminen
• osakkeenomistajien oikeuksien käyttäminen
• tietojen toimittaminen yhtiön ja sen osakkeenomistajien välillä
• yhteisösijoittajien, omaisuudenhoitajien ja valtakirjaneuvonantajien avoimuus
• liiketoimet lähipiiriin kuuluvien kanssa

Vaikutus arvopaperikeskuksen ja yhtiön välillä
Arvopaperikeskuksen ja yhtiön välisessä suhteessa suurin vaikutus tulee olemaan osakkeenomistajien tunnistamiseen ja oikeuksien käytön helpottamiseen liittyvillä yksityiskohtaisilla menettelytapavaatimuksilla.

Uudella direktiivillä vahvistetaan yhtiöiden oikeutta tunnistaa osakkeenomistajansa ja saada heitä koskevia tietoja myös säilytysketjun takaa. Samoin säilytysketjulle asetetaan velvollisuus helpottaa osakkeenomistajien oikeuksien käyttöä, kuten yhtiökokouksiin osallistumista ja äänestämistä. Tähän liittyen säilytysketjulle tulee myös velvollisuus toimittaa tietoja yhtiön ja sen osakkeenomistajien välillä.

Meidän Internetissä toimiva ennakkoäänestyspalvelu mahdollistaa osallistumisen yhtiökokoukseen ilman fyysistä läsnäoloa, mikä parantaa yhtiön näkökulmasta osallistumisastetta. Lisäksi ennakkoäänestyspalvelu mahdollistaa äänestyksen etukäteen valituissa asialistan kohdissa. Näin yhtiö saa tietoa äänestyskäyttäytymisestä jo ennen yhtiökokousta ja palvelu toimii siten informaatiokanavana myös yhtiön suuntaan.

Euroopan komissio antaa direktiivin perusteella tarkempia säädöksiä, joilla täsmennetään käytännön prosesseihin liittyvät yksityiskohdat, kuten yhtiöiden esittämien pyyntöjen ja säilytysketjun toimittamien tietojen tyypit ja esitysmuodot sekä noudatettavat määräajat. Aikaisempien tarkempien säädösten perusteella on odotettavissa, että vaatimukset tulevat olemaan hyvin yksityiskohtaisia – juuri tällä tulee olemaan suurin käytännön vaikutus.

Uudet vaatimukset astuvat voimaan vaiheittain vuosien 2019 ja 2020 aikana. Euroclear Finland seuraa tarkasti Euroopan komission antamien tarkempien säädösten ja kansallisen lainsäädännön valmistelua.

 

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran uutiskirjeessä 22.6.2017 > (linkki uutiskirjeeseen) 


Tutustu tarkemmin

Ota yhteyttä – autamme mielellämme
Legal & Regulatory Affairs
efi.legal(at)euroclear.eu