99,52 prosenttia säilytyksen arvosta siirtyi pankkien hoidettavaksi määräajassa

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finland Oy ilmoitti lokakuussa 2018 sulkevansa Asiakastilipalvelut, jossa sijoittajat ovat vuodesta 1992 saakka voineet maksutta säilyttää osakkeita. Laki on aiemmin velvoittanut osakeyhtiöitä maksamaan palvelun kustannukset osakkeenomistajiensa puolesta, mutta lainmuutos on nyt poistanut yhtiöiltä tämän velvollisuuden. 

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finland Oy:n Asiakastilipalvelussa alun perin olleesta yli 55 000 arvo-osuustilistä valtaosa siirtyi pankkien hoidettavaksi määräaikaan mennessä.

”Haluan kiittää pankkien ja Euroclear Finlandin henkilökuntaa hyvästä yhteistyöstä ja asiantuntevasta palvelusta, sekä asiakkaita ymmärryksestä ja kärsivällisyydestä. Arvo-osuustilien siirto pankkien hoidettavaksi onnistui yli odotusten. Kaikki suomalaiset arvo-osuustilit pysyvät edelleenkin arvopaperikeskus Euroclear Finlandin järjestelmässä, mutta tilien käyttö on asiakkaille nyt huomattavasti helpompaa oman verkkopankin kautta”, sanoo Euroclear Finlandin toimitusjohtaja Hanna Vainio

Siirtämättä jääneillä 3 505 arvo-osuustilillä olleet arvopaperit on suunnitelman mukaisesti myyty 8.8.2019 asiakkaiden lukuun. Myyntikustannuksilla vähennetty myyntitulo maksetaan asiakkaan tilille, jos se on arvopaperikeskuksen tiedossa, arviolta syyskuun loppuun mennessä. Mikäli pankkitili ei ole tiedossa, varat talletetaan aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaisesti.

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finland on Suomen kansallinen arvopaperikeskus, joka vuodesta 1992 alkaen on vastannut digitaalisessa muodossa olevien arvopaperien selvityksestä ja säilytyksestä Suomessa. Euroclear Finlandin säilytyksessä on 1,5 miljoonalla arvo-osuustilillä 375 miljardin euron arvoinen osake- ja velkakirjaomaisuus.

Euroclear Finland on osa maailman suurinta arvopaperien säilytys- ja selvitysyhteisöä Euroclear Groupia. Euroclear Group on asiakkaidensa omistama ja hallinnoima konserni, johon kuuluvat arvopaperikeskukset Suomessa, Ruotsissa, Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa, Britanniassa ja Irlannissa, sekä kansainvälinen arvopaperikeskus Euroclear Bank. Vuonna 2018 Euroclear Groupissa asiakkaiden lukuun säilytyksessä olevien instrumenttien arvo oli 28,8 biljoonaa euroa.


Tutustu tarkemmin

Ota yhteyttä - autamme mielellämme!


Communications & Public Affairs
Euroclear Finland
communications(at)euroclear.eu