Matti Kotka, OmaSp

Syksyllä 2022 Oma Säästöpankki (OmaSp) luopui arvo-osuustilien ja ulkomaisten osakkeiden säilytyksestä, mutta tarjosi asiakkailleen edelleen rahasto- ja vakuutussijoituksia. Pankin asiakkaat olivat tottuneet näkemään sijoitustietonsa kätevästi verkkopankissa tai mobiilisovelluksessa, joten OmaSp halusi löytää keinon, jolla he voisivat tarjota vastaavat tiedot asiakkailleen myös jatkossa. 

”Halusimme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden tarkastella omistustietojaan yhden kanavan kautta. Huolimatta siitä, missä asiakas säilyttää osakkeitaan, hän näkisi ne palvelussamme”, sanoo Matti Kotka, säästämisen ja sijoittamisen tuotepäällikkö. 

”Aloitimme keskustelut Euroclearin kanssa datapalvelujen tarjoamisesta, sillä halusimme parantaa mobiilipankkimme asiakaskokemusta ja tarjota asiakkaillemme tiedot heidän arvo-osuusjärjestelmässä olevista omistuksistaan”, Kotka jatkaa. 

Samaan aikaan Euroclear Finland kehitti uudenlaisia datapalveluja. ”Olemme keränneet lähes 30 vuoden ajan korkealaatuista varallisuusdataa, jonka avulla asiakkaamme voivat kehittää aivan uudenlaisia datapohjaisia palveluja. Kuuntelemme asiakkaitamme ymmärtääksemme, kuinka voimme palvella heidän muuttuvia tarpeita paremmin. Huomasimme nopeasti, että OmaSp:n kanssa voimme pilotoida uusia datapalvelujamme”, toteaa Euroclear Finlandin tuotekehitysyksikön vetäjä Ari Heinonen.

Euroclear ja OmaSp kehittivät pilottihankkeena ratkaisun, jonka avulla OmaSp:n asiakas saa mobiilipankissaan kootun näkymän Euroclearin arvo-osuusjärjestelmässä oleviin omistuksiinsa. Arvo-osuusjärjestelmässä näkyvät kaikki eri tilinhoitajien, kuten pankkien, kautta avatut arvo-osuustilit. Asiakas voi lisätä mobiilipankin sisällä olevaan OmaVara-palveluun osakevarallisuuden lisäksi muutkin omistuksensa kuten kulkuneuvot, asunnot ja arvoesineet. 

Moderni teknologia datapalvelun mahdollistajana

OmaSp:n asiakkaat voivat tarkastella arvo-osuustileillään olevia omistukiaan mobiilipankissa.

Euroclearin datapalvelun taustalla toimii API-rajapinta, jonka avulla omistus- ja tapahtumatietojen jakaminen onnistuu turvallisesti Euroclearin ja OmaSp:n välillä. Rajapinnan avulla OmaSp:n asiakkaat saavat tiedon arvo-osuustileillään olevista omistuksistaan ja niissä tapahtuvista muutoksista suoraan mobiilipankkiinsa. 

Päästääkseen hyödyntämään omistustietojaan, asiakas antaa Euroclearille suostumuksensa jakaa tiedot oman palvelutuottajansa tarjoamaan palveluun. 

”Aktiivinen sijoittaja voi halutessaan sallia pankille näkymän osakeomistuksiinsa. Kokonaisnäkymän avulla pankin edustajat voivat tehdä laadukkaampaa sijoitusneuvontaa, mutta tietojen antaminen OmaSp:lle on aina asiakkaan oma päätös”, Kotka kuvailee.  

Parempaa asiakaskokemusta varallisuusdatalla

 OmaSp:n OmaVara-palvelu lanseerattiin vuoden 2024 alussa. Se on ensimmäinen Euroclearin API-rajapintaa hyödyntävä datapalvelu. OmaSp:n asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan, ja molemmat kehityskumppanit ovat tyytyväisiä pilottipalveluun.   

”Yhteistyö Euroclearin kanssa on ollut sujuvaa. Meillä oli selkeä yhteinen päämäärä, jota kohti pyrimme. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Yhdistämällä arvopaperikeskuksesta saatavan tiedon asiakkaan muuhun omaisuustietoon, asiakkaamme saavat OmaVara-palvelun kautta käsityksen kokonaisvarallisuudestaan helpolla ja visuaalisella tavalla. Halutessaan asiakas voi lisätä palveluun tiedot myös muista omistuksistaan, olivatpa ne kiinteistöjä, kulkuvälineitä tai vaikka arvokoruja. Näin asiakkaalla on ajantasainen kokonaisnäkemys omistuksistaan helposti ymmärrettävässä, visuaalisessa muodossa”, Matti Kotka kertoo.

”OmaVara-palvelu on erinomainen esimerkki palvelusta, joita asiakkaamme voivat tuottaa omille asiakkailleen datapalvelujemme avulla. Haluamme uudistaa finanssialan palvelumalleja yhä turvallisemmiksi, tehokkaammiksi ja helppokäyttöisemmiksi sekä varmistaa kestävää kasvua yhdessä asiakkaidemme kanssa. OmaVara-palvelu on hieno avaus tuleville datapalveluille”, Ari Heinonen sanoo.

Lisätietoja: 

efi.communications(at)euroclear.com

Asiakasreferenssi: datapalvelut