Covid-19-kriisi osui Suomeen kesken kiireisimmän yhtiökokouskauden. 

Covid-19-kriisi osui Suomeen kesken kiireisimmän yhtiökokouskauden. 72 yhtiötä on lykännyt yhtiökokoustaan ja lähes viidenkymmenen yhtiön osingonmaksua on siirretty. Kaikesta huolimatta 30 Euroclear Finlandin asiakasyhtiötä on onnistuneesti järjestänyt yhtiökokouksensa poikkeusolojen toteamisen jälkeen. Yhtiöillä on tässä ollut erilaisia toimintatapoja, kuten Euroclear Finlandin ennakkoäänestyspalvelun käyttöönotto suomalaisille osakkeenomistajille, ääni- ja kuvayhteydet, valtakirjat ja turvaetäisyydet yhtiökokouspaikalla. Tuemme asiakkaitamme kaikissa eri tilanteissa heidän lähtökohdistaan. 

Oikeusministeriö on ilmoittanut väliaikaisista lakimuutoksista, joiden tarkoitus on lisätä joustavuutta yhtiökokousten määräaikoihin ja mahdollistaa yhtiökokouksen pitäminen ilman osakkeenomistajien fyysistä läsnäoloa. Muutosten tarkka sisältö ei vielä ole tiedossa, mutta annamme täyden tukemme hankkeelle, joka helpottaa tämänhetkisen tukalan tilanteen ratkaisussa.

Näemme myös, että nykyinen kriisi johtaa pysyvämpiin muutoksiin yhtiökokouskäytännöissä tulevaisuudessa. Ennakkoäänestys on jo nyt tehokas tapa huolehtia suorarekisteröityjen suomalaisten ja ulkomaalaisten osakkeenomistajien äänien käsittelystä, jolloin äänet on vastaanotettu ja heidät on huomioitu kokouksen osallistujina. Tämän lisäksi Euroclear Finland rakentaa välineitä tulevaisuuden interaktiivisia virtuaalisia yhtiökokouksia silmällä pitäen. Kyse ei ole vain teknisistä ratkaisuista; tarvitaan myös huolellista juridista tarkastelua ja turvallisuuskysymysten huomioonottamista niin kansallisen kuin eurooppalaisenkin lainsäädännön näkökulmasta. Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa vieden yhtiökokoukset uudelle aikakaudelle. 

Tätä kirjoittaessa Euroclear Finland työskentelee neljättä viikkoa etäjärjestelyissä. Lähes koko henkilökunta on ollut etätöissä 16.3. alkaen, kun siirryimme toteuttamaan liiketoiminnan jatkuvuussuunnitelmaamme. Siirtyminen sujui ongelmitta ja toimintamme on jatkunut normaalisti. Viime viikkoina selvitysvolyymit ovat olleet historiallisen korkeat. Voin tyytyväisenä todeta, että Infinity-järjestelmä on tässä tilanteessa osoittanut vahvuutensa.  

Nykyinen tilanne on uusi ja odottamaton meille kaikille, mutta tähän mennessä koetun perusteella luotan siihen, että yhdessä asiakkaidemme kanssa pystymme jatkamaan läpi tämän ajanjakson. Toivon omasta ja koko Euroclear Finlandin henkilökunnan puolesta voimia ja jaksamista näinä vaikeina aikoina.

Yhteistyöterveisin,

Hanna Vainio
Toimitusjohtaja
Euroclear Finland Oy