Näe ja koe yhtiökokoukseen osallistuminen - tilaisuudessa keskusteltiin virtuaalisen yhtiökokouksen erilaisista toteutusmahdollisuuksista ja järjestettiin leikkimielisiä äänestyksiä, joissa esiteltiin äänestystoiminnallisuutta. 

Tilaisuudessa oli lisäksi ajankohtainen paneelikeskustelu, jossa alan huippuasiantuntijat keskustelivat yhtiökokousten hybridistä tulevaisuudesta. Tapahtuman yhteistyökumppaneina toimivat Lumi ja Sound Engine.

Kokenut kansainvälinen yhteistyökumppani

Johtaja Peter Fowler Lumista esitti katsauksen kansainvälisistä yhtiökokoustrendeistä. Euroclear Finland toteuttaa online-yhtiökokouksensa yhdessä Lumi kanssa.

”Lumi on johtava yhtiökokousten digitaalisten alustojen tuottaja, jolla on pitkä kokemus fyysisten, hybridi- ja online-yhtiökokouksien tukemisesta ympäri maailmaa. Niistä saadut kokemukset ovat osoittaneet, että osakkeenomistajien ilmoittautuminen, osallistuminen ja vuorovaikuttaminen virtuaalikokouksissa on erittäin korkealla tasolla verrattuna perinteisiin kokouksiin. Hybridikokousten suosio on kasvanut tasaisesti, ja yhä useammat yhtiöt ovat valinneet tämän tavan kommunikoidakseen osakkeenomistajiensa kanssa”, kertoo Fowler.

Fowlerin mukaan tulevaisuudessa digitalisaatio laajenee ennen ja jälkeen yhtiökokousta liittyviin tapahtumiin.

Yhtiökokousten hybridi tulevaisuus

Paneelikeskustelun puheenjohtajana toimi Saara-Maria Helminen (UPM-Kymmene Oyj), ja muut jäsenet olivat Jyrki Jauhiainen (Ministry of Justice/Oikeusministeriö), Micaela Thorström (Stora Enso Oyj), Manne Airaksinen (Roschier Asianajotoimisto Oy), Pasi Hiedanpää (Scanfil Oyj) sekä Anu Saarinen (Euroclear Finland).

Panelistit totesivat, että hybridikokoukset on otettu hyvin vastaan ja kokoukset on saatu vietyä sujuvasti läpi, vaikka osa sijoittajista onkin kaivannut vuorovaikutusta yritysten johdon kanssa. Todettiin, että offline-ennakkoäänestysmahdollisuudet ovat parantuneet, ja panelistien mukaan ennakkoäänestys olikin eniten käytetty palvelu. 

Tulevan kevään yhtiökokouskauden suunnittelu alkaa yhtiöissä pian.  Panelistien mukaan heidän edustamissaan yhtiöissä ole lyöty mitään tiettyä toteutustapaa vielä lukkoon, mutta osakkeenomistajat toivovat normaaleja yhtiökokouksia kahden vuoden tauon jälkeen. Niiden lisäksi voisi ottaa käyttöön hyviä osia hybridimallista, kuten ennakkoäänestys ja onlineseuraaminen. Yleinen mielipide vahvasti on, että perinteiseen täysin vanhanaikaiseen malliin ei enää haluttaisi palata, vaan striimaukset tulevat yleistymään. 

Jyrki Jauhiainen kertoi Oikeusministeriön etäkokoukset-työryhmän valmistelemasta lakimuutoksesta. Keskustelua on herättänyt mm. osakkeenomistajien ja yhtiön vuorovaikutuksen mahdollistaminen, osakkeenomistajan puheoikeuden käyttäminen ja toteutuminen käytännössä sekä ulkomaalaisten osakkeenomistajien yhtäläiset mahdollisuudet osallistua etäkokouksiin. Paneelissa esitettiin toivomus, että sääntelyä ei lisättäisi, vaan annettaisiin raamit yhtiöille, ja jos säännöksiin tarvitaan muutoksia, niin ne tehtäisiin nopeasti. 

Keskiössä palvelupolku

Esa Kankkunen antoi katsauksen Euroclear Finlandin palvelukehityksestä vuodelle 2022. Pääpanostus on palvelujen käytettävyydessä. Arvopaperikeskuksena Euroclear Finland kiinnittää erityisen paljon huomiota kaikkien osakkeenomistajien tasavertaiseen mahdollisuuteen osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää osakkeenomistajan oikeuksia. On tärkeää, että myös ulkomaiset osakkeenomistajat säilytysketjusta voivat osallistua suomalaiseen yhtiökokoukseen

Osakkeenomistajan palvelupolku tulee uudistumaan, ja jatkossa yhtiökokoukseen ilmoittautuminen ja ennakkoäänestys ovat entistä sujuvampaa. Myös fyysiseen kokoukseen on tarjolla äänestyslippujen lisäksi useita eri äänestysvaihtoehtoja, kuten äänestyslaitteet, salipäätteet tai älypuhelimella tapahtuva äänestys. Lisäksi Euroclear Finland tutkii parhaillaan yritys- ja yhteisöomistajien prosessien automatisoimista. 

”Kehittääksemme edelleen palveluidemme luotettavuutta ja käytettävyyttä verkostoidumme ja teemme yhteistyötä alan parhaiden osaajien kanssa. Näin käytössämme on aina ajankohtaisin tieto asiakkaitamme varten,” sanoo Kankkunen, Euroclear Finlandista.

Ensi vuoden yhtiökokouskauden valmistelut ovat jo käynnissä ja tulemme ottamaan asiakkaisiimme yhteyttä valmisteluiden edetessä.


Tutustu tarkemmin

Ota yhteyttä - autamme mielellämme

Esa Kankkunen
Sales & Relationship Manager
esa.kankkunen(at)euroclear.eu